среда, 12. фебруар 2014.

SolidWorks: Surface i Edge ID-oznake


Hajde da pogledamo jedan čest problem: Imate sklop na kome ste površno radili da bi ispoštovali rok. Pogledate na Feature Tree i shvatite da ste upotrebili pogrešnu komponentu (npr ploču za montažu ili podupirač) i morate da je zamenite sa drugim delom.
Bez brige, uradite Desni klik na komponentu i izaberete Replace Component i učitate željeni deo. I onda vas iznenadi sledeće:

Nedostaju Mate References i Rebuild Errors

Onda, šta se ovde zaista dogodilo? Odgovor treba tražiti u načinu na koji SolidWorks vodi računa o referencama.

Da pogledamo mali primer: Zamislite ploču sa otvorom u sredini. Ploča je 50x65x5mm sa 65mm otvorom u sredini. Donji facet ploče je koincidentan sa Top ravni dok je deo simetrično mejtovan sa Right i Front ravnima.


Ako pitate četiri inženjera da kreiraju ovu ploči možete dobiti četiri različita načina kako da napravite ovu ploču. Ima mnogo promenljivih: koja ravan je korišćena za skiciranje, kako je profil skiciran, koji elementi i komande su korišćeni i kojim redosledom, kako je kreiran otvor u ploči...
Čak i sa tako jednostavnim delom, iznenađujuće, ima nekoliko različitih kombinacija i permutacija  koje mogu da proizvedu isti geometrijski rezultat.
Dakle, evo šta se dešava u pozadini SolidWorksa, softver dodaje ID oznake vašoj geometriji i te ID oznake se pojavljuju kao sintaksa tipa "Face<1>" ili "Edge<1>" u vašem polju za selekciju prilikom kreiranja mejtova u sklopu. Sam softver ih čuva na svoj način i taj način korisnik ne može da kontroliše. Kada se sklop regeneriše ili kada radite Replace Component, SolidWorks traži reference sa ID oznakama u svakom mejtu. Ako je deo geometrijski identičan a ima drugačiju strukturu ID oznaka, SolidWorks neće uspeti da prepozna reference, i tako završite sa problemom i greškom u mejtovima.

Ista matematika se provlači i na nivou Part dokumenta: ako izbrišete sve entitete u inicijalnoj skici i nacrtate je na isti način završićete sa mnogo referenci koje nisu povezane...

Šta možemo da uradimo po tom pitanju?


Vidite u našem narednom postu...

1 коментар: