четвртак, 18. јун 2015.

Kako da poboljšate SolidWorks performanse pri radu sa sklopovima


Da li se ponekad desi da vam se SolidWorks uspori pri radu sa sklopovima? Ako je vaš odgovor da, onda vam ovaj članak može pomoći.

Optimizujte vaša SolidWorks softver podešavanja:



Najbolji način da odmah utičete na performanse rada sa velikim sklopovima je da pravilno podesite SolidWorks softver. U "Tools" meniju izaberite "Opcije" i na kartici " Performance" postoji nekoliko opcija za poboljšanje performansi za manje moćniji hardver:

1. Isključite kvalitetnu transparentnost (High Quality Transparence)
2. Smanjite nivo detalja za generisanje krivi (Curvature Generation) kao što je prikazano na slici ispod
3. Iključite opciju Verification on Rebuild


Pod opcijom "Assemblies " naćićete sekciju "Large Assemblies". Prva opcija definiše koliko komponenti je potrebno pre nego što SolidWorks pređe u režim velikih sklopova. Ako ste na manje moćnom hardveru možda ćete želeti da ih smanjite kako biste naterali SolidWorks da uđe u režim velikih sklopova sa manjim brojem komponenti.
Sledeća opcija koja ima veliki uticaj na performanse vaše mašine je opcija “Load referenced documents: None" koja prilikom učitavanja sklopa na otvaranju ne otvara i sve referencirane dokumente, što u nekim situacijama može da dovede računar do blockade kod računara slabijih performansi. Druga opcija isključiti “Search file locations for extermnal files”, koja pretražuje reference po unapred predodređenim foolderima, a podešenim u “File locations> Referenced documents”. Gašenjem ove opcije govorimo softveru da ni ne pokušava da pretražuje dodatne lokacije. 

Jedna od možda najzahvalnijih opcija u podešavanju samog templejta, “Tools>Options>Document properties>Image quality>Shaded and draft quality HLR/HLV resolution” smanjiti na minimum. Ova opcija je u vezi sa prikazom zakrivljenih ivica modela gde korisnik varijacijom ovog klizača utiča na izgled i kvalitet prikaza na samom 3D modelu. Praktično, kručni otvor na 3D modelu više neće biti prikazan kao krug već kao poligon od mnoštvo pravih linija. Većina ljudi ovo smatra da je sasvim bezbolno podesiti maksimalne vrednosti. Ne samo da se ubrzava rad u softveru, bilo da je deo, sklop ili crtež, već se znatno smanjuje i veličin samog fajla! Iz sklopa je moguće propagirati ista podešavanja na svim referenciranim delovima koji se pojavljuju u sklopu.


Koristite Configurations ili Display state?
Maksimalno iskoristiti konfiguracije. Kada radite sa modelima koji mogu biti složeni, zapamtite da jednostavno možete da napravite konfiguraciju za svaki.

Ograničite i definišite

Treći savet je da ograničite svaku pojedinačnu stvar u modelu. Pokazalo se da dizajneri ostavljaju po nekoliko neograničenih komponenti u sklopu jer žele da ih prevlače okolo. To može biti sjajno za pokazivanje modela drugim ljudima, ali je veoma opterećujuće na softver kada pokušavate da radite na modelu.

Razlog za to je činjenica da svaki put kada premestite ili ponovo otvorite nešto SolidWorks obnavlja i preračunava položaj tih komponenti. Neke od komponenti koje inženjeri često zaboravljaju da u potpunosti ograniče su zavrtnji, navoji i podloške. Često ih korisnici samo ograničavaju kod petostepenih pokreta i kao rezultat toga mogu se rotirati oko svoje ose.

Display state je nešto slično konfiguracijama. S tim da jedno konfiguracija može imati više Display state-ova. Display state je u stvari konfiguracija vizuelnog prikaza. Ukoliko radite na velikom sklopu, korisno je imati odvojene prikaze pojedinih delova podklopa kako bi ono što vam trenutno nije bitno u samom radu bilo sakriveno, a iz razloga suvišnog procesuiranja 3D objekata na ekranu, čime se rasterećuje resurs grafičke kartice i procesora. Na primer, korisno je napraviti poseban Display state u kome neće biti prikazane Toolbox komponente, u slučaju da ih ima mnogo. Koristeći napredne alatke za selekciju kao i Display panel kreiranje Display state vizuelizacije nikada nije bilo lakše.

U nastavku, predstavljamo video u kom je pokazano kako se Display state pravi.








  • Prijavi se na >>  SolidWorks obuku <<
  • Prijavi se na >> BESPLATNE WEBINARE <<
  • Pogledaj >> arhivu webinara. <<
  • Нема коментара:

    Постави коментар