среда, 26. фебруар 2014.

Američki bob tim stigao u Sočiju do medalje u SolidWorks bobu

Bez obzira da li si fan zimskih sportova, znaš šta je bob i kolika je preciznost u njegovoj izradi potrebna da bi se obezbedile one prekopotrebne milisikunde za pobedu u finišu trke. Možda naredna tvrdnja zvuči pomalo pretenciozno, ali...SolidWorks 3D softver zaista pruža tu preciznost.

Na održanoj konferenciji SolidWorks World 2014, o kojoj smo pisali (TEKST MOŽEŠ PROČITATI OVDE), kompanija Dassault Systemes SolidWorks ugostila je  "zlatne momke", kreatore boba   "Noćni voz ",  koji je osvojio zlatnu medalju, tim koji čine Džef Bodin (Geoff Bodine) i Bob Kuneo (Bob Cuneo). Oko pet hiljada vrhunskih svetskih dizajnera i mašinskih inženjera bilo je oduševljeno nastupom ovog dvojca, koji je podelio svoje iskustvo u 3D kreiranju nove generacije modela boba – "Noćnog voza". S obzirom da se sunčana kalifornijska konferencija završila još u januaru, najava za učešće na OI objavljena je tada,a u međuvremenu ovaj četvorosedni lepotan već se okušao u Sočiju, i brzinom munje pokupio bronzu.


Bo-Dyn Bob Projekat Inc. je rezultat želje bivšeg NASCAR trkača Džef Bodina da dizajnira i napravi bob američke proizvodnje, koji će biti predodređen za osvajanje medalja. Po završetku trke USA tima na ZIO 1992. godine, kada se američki tim borio sa zastarelim modelom evropskih sanki, Bodin je u saradnji sa vrhunskim dizajnerom Kuneom prvi put pokušao da napravi novu generaciju trkačkog boba. U projekat je uneo svoje "know-how" znanje i iskustvo, dok je Kuneo iskoristio sve svoje dizajnerske veštine. Kao rezultat saradnje nastao je "Noćni voz", budući ljubimac svakog vozača boba. Prvi put je pušten "na led" 2010., a Amerika je posle 62 godine osvojila zlatnu medalju u ovom sportu.

Dizajnerski tim je kao najnoviji cilj postavio  brzinu. Svesni toga da ona često prelazi 90 kilometara na sat, da se trke osvajaju na osnovu razlika u stotinki sekunde, okrenuli su se SolidWorks aplikaciji i 3DEXPERIANCE platformi. Cilj im je bio da modeliraju brže sanke za OI u Sočiju. S obzirom na stremljenje ka najboljim rezultatima, kao i na stroga sportska pravila, Bodin je znao da dizajnerski 2D alat koji su koristili za prvu generaciju "Noćnog voza" neće biti dovoljan da se njihova zamisao sprovede u delo.
Originalna aerodinamika njihovog boba bila je optimizovana za brzi spust na vankuverskoj stazi, na takmičenju u Kanadi, 2010. godine. Nasuprot tome, staza u Sočiju ima tri vijugava uspona koji zahtevaju precizni upravljački sistem i generisanje najveće brzine upravo na krivinama staze.


"Znali smo da nam je potreban precizan 3D dizajn kako bi mogli da dođemo do najrealističnijeg i najisplativijeg načina da testiramo i podesimo prototip "Noćnog Voza 2". Kao logično rešenje nametnuo se SolidWorks". rekao je Džef Bodin. "SolidWorks nam je pomogao da dizajniramo koristeći lakše materijale, kao i da napravimo više prototipova boba na samom računaru, tako da smo dobili upravo ono što smo želeli pre nego što smo uopšte i ušli u proces konstrukcije i proizvodnje."

"SolidWorks je neverovatan zato što nam omogućava da eksperimentišemo sa težinom sanki i da istražimo kako to precizno utiče na rukovanje bobom. U ovom sportu pobeđujete ili gubite u jednom deliću sekunde i zato ključ pobede čine jako male razlike u dizajnu. Iako male, one su zapravo ključne", nastavlja Bodin.
SolidWorks softver je bio od tolike važnosti za ekipu "Noćnog voza 2", da je glavni inženjer otputovao u Soči zajedno sa timom, kako bi na licu mesta mogao da radi na eventualnim popravkama.

Bronza koju je američka ekipa osvojila u Sočiju, pokazala je kako SolidWorks 3D dizajn može da inspiriše na kreativnost , nove dizajnerske pristupe i nove vizije.

Pa...hajde da dizajniramo ☺

Нема коментара:

Постави коментар