четвртак, 27. март 2014.

SolidWorks Simulation inkrementalne mreže (Incremental Mesh)

SolidWorks incremental meshing bismo mogli predstaviti kao kreiranje mreže konačnih elemenata na pojedinačnim segmentima (delovima) konstrukcije, bez potrebe da formiranje mreže vršimo na celokupnoj konstrukciji.

Zamislite sledeću situaciju: Radite simulaciju zavarenog sklopa koji se sastoji od par desetina delova, proveli ste par sati da definišete mrežne kontrole kojima ćete usitniti mrežu na mestima očekivane koncentracije napona. Pokrenuli ste formiranje mreže. Računar radi nekoliko sati i na kraju vas obavesti da postoji nekoliko delova kod kojih formiranje mreže nije uspelo. Tražite problem, definišete nove parametre u simulaciji, ponovo pokrećete formiranje mreže koje će trajati narednih par sati. Incremental mesh nam omogućava da promenimo parametre mreže samo na onim delovima gde je nastala greška i time dodatno procesiranje sa nekoliko sati svodimo na nekoliko minuta.

Opcija Incremental mesh je uvedena u verziji 2013 SolidWorks Simulacionog paketa. Njena uloga je upravo da nam olakša rad u situacijama sličnim gore opisanoj. Inkrementalnu mrežu je moguće formirati i na solidima i na ljuskama (shell) i ona nam u stvari pruža veću fleksibilnost pri usitnjavanju mreže kod pojedinačnih tela ili samih delova unutar sklopa. Pomoću ove opcije možemo brzo formirati mrežu kod delova kod kojih ona nije uspešno formirana dok se na ostalim delovima zadržava mreža koja je već formirana. Ovakav način rada nam može drastično smanjiti vreme i trud potreban za ispravke, s obzirom da novu mrežu formiramo samo na pojedinačnim delovima umesto na celom sklopu.

Ukoliko nemate generisanu mrežu, u Parts listi desnim klikom miša izaberite telo ili deo i iz priručnog menija izaberite Create Mesh... 



Otvoriće se Mesh Control PropertyManager u kome možete podesiti parametre mreže. Kada to uradite, kliknite na Create Mesh i SolidWorks Simulation će napraviti mrežu samo za izabrani deo ili telo. Ako kliknete na OK umesto na Create Mesh, Simulation će dodati novu kontrolu mreže unutar Mesh Controls.


Ukoliko je mreža već formirana, u meniju desnog klika dobićemo opciju Remesh. Ovoga puta nova podešavanja mreže će „pregaziti“ postojeća podešavanja.

Tela i delovi koji imaju formiranu mrežu biće prikazani zelenom ikonicom sa mrežom, dok će delovi kod kojih formiranje mreže nije bilo uspešno biti predstavljeni crvenom ikonicom sa mrežom. Tela kod kojih nije formirana mreža će zadržati ikonicu bez prikazane mreže.


Ako kreirate mrežu samo za tela ili delove kod kojih je formiranje mreže bilo neuspešno, proces kreiranja mreže će biti primenjen jedino na te delove dok će ostatak sklopa ostati nedirnut.

Nekoliko važnih činjenica vezanih za inkrementalnu mrežu:

  1. Inkrementalna mreža nije dostupna kod elemenata tipa grede (Beam element) kao ni kod uprošćenih 2D simulacija.
  2. Na izabranim telima ili delovima biće formirana mreža bazirana na krivolinijskom algoritmu čak i u slučaju da je deo prethodno imao mrežu baziranu na standardnom algoritmu.
  3. Tela sa inkrementalnom mrežom će imati nekompatibilnu mrežu na dodirnim površinama sa drugim komponentama.

Kada primenimo inkrementalnu mrežu na nekom delu unutar sklopa kod koga je podešen globalni kompatibilni bonded kontakt (što je, u zavisnosti od podešavanja softvera, u većini slučajeva podrazumevana vrednost), između delova sa inkrementalnom mrežom i ostalim delovima u dodiru biće primenjeni nekompatibilni bonded kontakti. Ova činjenica će neznatno produžiti vreme potrebno za simulaciju ali sa druge strane, ukoliko mreža nije uspešno formirana ili želimo dalje da je usitnjavamo kod pojedinih tela ili delova, inkrementalna mreža će nam znatno uštedeti vreme i trud u odnosu na klasično definisanje dodatnih kontrola mreže.

Нема коментара:

Постави коментар