среда, 18. март 2015.

Pripovedanje priče - Path i Label trikovi u SolidWorks Composer-u


Kod SolidWorks Composer-a je sve u pripovedanju priče, bilo o tome kako se iz gomile delova na podu dolazi sklapanjem do udobnog nameštaja, ili kako da se identifikuje odgovarajuća zamena za deo motora.

Ovo je potpuno drugačiji posao od detaljnog tehničkog crtačkog rada obavljenog u SolidWorks Drawings-u, ali mnogi od njegovih alata su preneti u Composer. Alati Composera su poznati iz SolidWorks okruženja (Exploded Line Sketches, Baloons, Section Views, itd.), ali pružaju niz novih mogućnosti.

Path alatka

Alatka Paths se koristi za kreiranje 3D linija (2D linija u 3D prostoru) koje ilustruju put od neutralnih lokacija komponenti. Paths su podeljene u dve sredine i na dva različita tipa. Ovi alati postaju dostupni nakon što odaberete aktera iz geometrije koji je prebačen iz svog neutralnog položaja. Okruženja su jednostavno tu, tako da možete da kreirate obe vrste osnovnih putanja (Path) kako u View tako i u Animation okruženju.



Postoji značajna razlika između Associative Paths i Non-Associative Paths opcije. Associative Path će ažurirati liniju putanje ukoliko akter ekada menja poziciju. Non-Associative Path linije su samo fotografije trenutne pozicije. Sa Associative Path možete koristiti istu liniju putanje za više pozicija određenog dela ili jednostavno podesiti lokaciju bez potrebe da razmišljate o manuelnom kreiranju linije putanje, već se sve odvija automatski

Poslednja opcija u paleti Paths je Generate Free Path alat. Ovo postaje dostupno kada imate odabranu postojeću liniju putanje. Klikom na Generate Free Path Composer će kreirati kopiju postojeće putanje koja je asocijativna, i sakriti putanju koja je korišćena za to. Originalna putanja i dalje postoji, proverite svoje napomene ukoliko želite da ga pronađete. Od tog trenutka možete da povučete slobodan Path gde god želite. Ovo je odličan alat ukoliko su su linije putanja blizu, ali ne u potpunosti tamo gde želite.

Label alatka

Ova alatka je veoma konkretna i direktna: izaberite alatku, kliknite gde želite da tooltip bude vezan. Vi određujete sve informacije koje će biti prikazane. Ukoliko su "Meta - Properties" dostupne (što znači da su delovi u Composer došli iz SolidWorks modela sa uobičajenim osobinama) i vi odlučite da ih uvezete, možete prikazati svojstva u Label-u.



Postoji mnoštvo drugih opcija u padajućem meniju alatke Label. Opcija Label with Multiple Actors može u početku izgledati malo zbunjujuća za korišćenje jer na prvi pogled izgleda da ste kreirali normalan Label. Trik je u tome da treba tražiti krstić pored okvira za Label tekst u prostoru aktera Pritisnite levi klik na ikonu i povucite je na novu leader lokaciju. NIje nužno da koristite Label with Multiple Actors da biste dobili krstić. Trebalo bi da takođe bude prikazan na regularnoj Label alatki.



Ostatak Label alatki su prilično specifične uključujući i one koje koristimo za callout površine, zapremine, ili čak koordinatne tačke. Jedna malo “misterioznija” se zove pipe length. Ovo je specifično za CATIA V4 datoteku, tako da osim ako je ne koristite ne morate da brinete o tome, Composer samo pokazuje svoje korene.

Poslednja alatka na listi je GD&T, i ponovo, radi se o nečemu što se očekuje od Label alata. Odlično je što je ova alatka fenomenalna za specifične ivice modela. Postoje padajući meniji u svojstvima Label-a kako bi izabrali tip tolerancije i tekstualne veze da biste popunili ostatak. Jedan brzi savet za kraj - da bi se tekst podelio na sekcije koristite vertikalnu liniju - | - na tastaturi.




Нема коментара:

Постави коментар