четвртак, 18. јун 2015.

Odabir razmere baze prilikom eksportovanja SolidWorks crteža u DXF/DWG format

Kada se SolidWorks crteži izvoze u DXF/DWG format, faktor razmere treba uzeti u obzir kako bi se izbegle netačne dimenzije i potencijalni gubitak materijala.

Promena razmere u SolidWorks prikazu crteža ne utiče na dimenzije kad su parametarski povezane sa prikazanim fajlom dela ili sklopa. Očekuje se da se u SolidWorks prikazu crteža sa različitim faktorima razmere pokazuju iste dimenzije modela. Ovaj višerazmerni koncept ne važi za DXF/DWG gde promena razmere utiče na dimenzije modela.

Kada se SolidWorks crteži izvoze u DXF/DWG format, svi prikazi crteža i sheet-ova se konvertuju koristeći faktor jedinstvene razmere. Ako SolidWorks crtež uključuje prikaz sa različitim razmerama, neki od njih će neminovno pružati pogrešne mere kada se pretvore u DXF/DWG format.

U “Save as" dijalogu SolidWorks-a dugme Options postaje dostupno nakon izbora tipa fajla za izvoz. U opcijama izvoza za DXF/DWG nije dovoljno da se samo omogući izlaz razmere 1:1, jer rezultat konvertovanja takođe zavisi i od bazične razmere koja je izabrana.

Na primer, izborom razmere baze 1:2 znači da će sadržaj crteža biti uvećan dva puta (2:1) u toku konverzije, tako da će svaki prikaz razmere 1:2 završiti sa razmerom 1:1 u izlaznom u DXF/DWG fajlu, sa ispravnim merenjem. Međutim, ista razmera baze od 1:2 primenjena u SolidWorks pogledima, koja se različito meri (npr.1:4) će prikazati pogrešne dimenzije kada su takvi prikazi izmereni u DXF/DWG fajlu.

Padajući meni za razmeru baze izlistava sve faktore razmera koji se nalaze u sheet formatu i u svim prikazima prisutnim u crtežu, pokazujući broj prikaza koji koriste istu razmeru.


Ako je izvozna opcija “Warn me if enabled’' izabrana, upozorenje se pojavljuje kada se različite razmere nalaze na crtežu, što ukazuje da će se neki predmeti biti pogrešno izmereni u DXF/DWG fajlu.


Pogledi koji koriste istu razmeru kao razmeru baze za izvoz pružaju tačna merenja proizvoda u DXF/DWG fajlu. Pogledi čija razmera je drugačija od te razmere baze daje pogrešne mere nakon izvoza.



Kako biste izbegli pogrešno skaliranu geometriju pri DXF/DWG eksportovanju preporučeno je sledeće:

1. Primenite istu razmeru na svim prikazima crteža koji se eksportuju u DXF/DWG format.
2. Izaberite razmeru prikaza kao razmeru baze (view scale as a base scal) prilikom izvoza, umesto odabira sheet razmere.

Sledeći korak bi bio da se primeni ista razmera u svim formatima sheet-ova i prikaza. Ne postoji drugi način da se predvidi ili unapred podesi razmera baze za DXF/DWG konverziju. Neki korisnici vole da primenjuju faktor razmere 1:1 na sve sheet formate prikaze, što eliminiše šanse za greške u SolidWorks cržežu koji je izvezen u DXF/DWG format. SolidWorks korisnici koji redovno pretvaraju crteže u DXF/DWG format obično imaju šablon za crtanje sa sheet skalom podešenom na razmeru 1:1.



  • Prijavi se na >>  SolidWorks obuku <<
  • Prijavi se na >> BESPLATNE WEBINARE <<
  • Pogledaj >> arhivu webinara. <<
  • Нема коментара:

    Постави коментар